45 de ONG-uri au initiat Coalitia pentru Mediu, in cadrul Forumului ONG de Mediu din Romania - Orizont 2020, desfasurat la Sibiu, in perioada 5-8 noiembrie 2009. Acestea si-au propus ca, pana in 2020, sectorul de mediu sa devina cel mai puternic sector neguvernamnetal din Romania. De la terminarea forumului au fost inregistrate alte opt adeziuni la coalitie.

Pentru atingerea acestui obiectiv, coalitia nationala a ONG-urilor de mediu isi propune sa contribuie la imbunatatirea calitatii mediului, sa influenteze politicile publice de mediu, sa lupte pentru cauzele si drepturile organizatiilor de mediu si sa sporeasca vizibilitatea acestora.

"Dupa revolutia industriala, acum vorbim de o revolutie verde", a spus Lavinia Andrei, presedinte Terra Mileniul III, potrivit careia ONG-urile reunite la Sibiu "si-au propus sa militeze in fata autoritatilor" pentru cresterea procentului de energii regenerabile si a celui de conservare a energiei la 30%, folosirea biocombustibililor si incurajarea transportului in comun si a altor mijloacele de transport nepoluante.

In cadrul Forumului au fost abordate teme precum: intrumentele de cooperare intre ONG-uri, dezvoltarea abilitatilor de comunicare si cresterea vizibilitatii sectorului de mediu. La acestea se adauga directiile strategice de actiune, pe termen scurt si mediu, privind schimbarile climatice: conservarea biodiversitatii si protectia ariilor naturale, dezvoltarea rurala si ecoturismul, managementul deseurilor, managementul apelor, protejarea spatiilor verzi si educatia pentru dezvoltare durabila.

Biodiversitatea si managementul deseurilor - probleme care ard

ONG-urile s-au aratat ingrijorate de faptul ca Romania se afla in procedura de infringement privind conservarea biodiversitatii si managementul gropilor ecologice. In cazul in care va trebui sa platim penalitati Uniunii Europene, intreaga populatie va fi afectata, au avertizat ele.

"Desi ONG-urile au reusit sa inventarieze aproximativ 70% dintre habitatele care au nevoie de protectie, Guvernul nu este multumit si scoate la licitatie acest proiect", a spus Lavinia Andrei.

Cat priveste managementul deseurilor, Costel Popa, directorul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, sustine ca este necesara o lege prin care toata lumea sa fie obligata sa plateasca pentru gunoaiele pe care le genereaza. Mai mult, spune el, producatorii de ambalaje ar trebui sa aiba responsabilitati mai mari. De altfel, ONG-urile participante la Forum si-au propus sa solicite producatorilor de deseuri sa dezvolte un fond colectiv la care sa poata avea acces orice initiator de proiecte care vizeaza promovarea colectarii selctive. "Cu o tara plina de gunoaie si peturi n-o sa avem eco-turism", a spus Popa.

Finantarea ramane o mare provocare

O alta problema cu care se confrunta ONG-urile sunt sursele de finantare. "Procentul 2% este in pericol pentru ca Guvernul a adoptat o lege prin care acesti bani pot fi directionati catre un fond pentru educatia copilului tau sau catre un ONG", a explicat Aurelia Grigore, reprezentant al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Potrivit acesteia, aceasta lege pune in pericol 10.000 de ONG-uri, care nu-si vor mai putea dezvolta activitatea in 2010.

Nemultumirea ONG-urilor vizeaza si Fondul pentru Mediu, la care organizatiile n-au avut acces in 2009.

Nici de banii europeni n-au ajuns sa beneficieze prea multe organizatii. "Pana acum exista doar 15 proiecte cu ONG-uri, pe axa 4 a POS Mediu", a precizat Aurelia Grigore. Principala problema sunt cheltuielile in avans pe care ONG-urile nu si le permit, a spus aceasta, la care se adauga domeniul restrans de activitati accesibil organizatiilor neguvernamentale in cadrul programului.

Cu toate acestea, ONG-urile se pregatesc intens pentru accesarea fondurilor structurale ce vor fi disponibile in perioada de finantare 2013-2020, cand se asteapta la o paleta mai larga de posibilitati de finantare, a spus Eliza Teodorescu, director al Asociatiei Alma-Ro.

Concluziile evenimentului vor fi transmise Guvernului Romaniei, organizatiilor finantatoare si altor parti interesate in domeniul protectiei mediului. Raportul va fi disponibil, de saptamana viitoare, si pe pagina web a forumului

[EurActiv.ro]